Zanimivo

Vse več dokazov: uživanje maščob vas ne zredi. Uživanje sladkorja pa.

Objavil: pokukajsi | 04.03.2020

V svetovnem pokalu prehrane, sta sladkor in maščoba nasprotni moštvi.

 


 

Smiselno je, da bi bogata hrana, kot je kremast avokado ali losos, naoljen z maslom, prispevala k povečanju telesne teže.

Prav tako tudi zalaganje sladkih dobrot, kot so sladke žitarice in ogljikovi hidrati.

Toda znanstveniki vse pogosteje preučujejo, kaj se dogaja v našem telesu, ko redno zauživamo velike količine sladkorja ali maščobe.

V mnogih delih sveta ti dve sestavini le redko jemo posamično.

Kot primer vzemite krofe.

Ko je sveže testo z obljubljenimi ogljikovimi hidrati globoko ocvrto v olju, dobite klasično kombinacijo sladkorja in maščob z bogatim okusom.

A vse več dokazov začenja namigovati, da maščobe, če jih jeste samostojno, ne prispevajo k povečanju telesne teže.

Po drugi strani pa na desetine raziskav kaže, da je samo sladkor bistveno vezan na kilograme.

To še ni vse.

 

Fotografija je simbolična

 

 

 

Nedavna analiza je pokazala, da je pitje pijač, posladkanih s sladkorjem, povezano s povečanim tveganjem smrti.

Aaron Carroll, profesor pediatrije na Medicinski fakulteti na univerzi v Indiani, opisuje odnos med uživanjem maščob in povečanjem telesne teže v svoji knjigi "Biblija slabe hrane: Kako in zakaj jesti napačno."

"O maščobah vemo eno stvar," je zapisal:

"Uživanje maščobe ne povzroča povečanja telesne teže. Nasprotno, dejansko nam lahko pomaga izgubiti nekaj kilogramov."

Bogat losos in slani oreščki bi morali najbrž imeti mesto v vaši prehrani.

Če ste jih prepovedali med butastimi dietami iz devetdesetih, je čas, da jih vrnete.

 


Vedno znova, študije kažejo, da ljudje, ki iz svojega jedilnika izvržejo maščobe, ne samo, da ne shujšajo, tudi drugih zdravstvenih koristi, kot je zmanjšano tveganje za bolezen, ne vidijo.

V nasprotju s tem ljudje, ki jedo veliko maščob, a omejujejo vnos rafiniranih ogljikovih hidratov, kot so sladkorna žita, beli kruh in beli riž, navadno vidijo oboje.

Z drugimi besedami, dokaz, da je sladkor povezan s povečanjem telesne mase, je v pudingu - precej dobesedno.

Za obsežen nedavni pregled študij, objavljenih v reviji The Lancet, so znanstveniki primerjali več kot 135.000 ljudi v 18 državah,

bodisi z dieto z nizko vsebnostjo maščob bodisi z ogljikovimi hidrati.

Ljudje na dieti z nizko vsebnostjo maščob so bolj verjetno umirali zaradi katerega koli vzroka;

prav tako so bile večje nevarnosti smrti zaradi srčnih napadov in srčnih bolezni.

Nasprotno pa so imeli ljudje z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov bistveno manjše tveganje za oba izida.

Ugotovitve so bile tako močne, avtorji prispevka so zaključili, da je treba "globalne prehranske smernice ponovno preučiti," so zapisali.

 



Ta ugotovitev je še bolj smiselna, če pogledamo, kaj se zgodi, ko ljudje poskušajo izrezati maščobe iz svojih diet.

Na splošno le zamenjajo bogate ali kremne sestavine z živili, napolnjenimi s sladkorjem in ogljikovimi hidrati.

Med osemletnim preskušanjem, v katerem je sodelovalo skoraj 50.000 žensk, so znanstveniki približno polovico dali na dieto z nizko vsebnostjo maščob.

Poleg tega, da na dieti z nizko vsebnostjo maščob niso izgubili veliko teže so opazili povečanje tveganja za raka dojke,

kolorektalnega raka ali srčne bolezni - izide, ki so običajno povezani z načrtom bolj zdrave prehrane.

Del težave je v tem, kaj se zgodi s preostankom naše prehrane, ko nenadoma skušamo jesti samo hrano z nizko vsebnostjo maščob.

Večina izdelkov, pripravljenih za uživanje v kategoriji z nizko vsebnostjo maščob, je pakiranih s sladkorjem in ogljikovimi hidrati.

Vzemite katero koli navadno žito, ploščico in jogurt ter preverite oznako hranilne vrednosti:

visoki sladkorji in ogljikovi hidrati, čeprav imajo malo maščob.

Medtem, ko se vsi izdelki z nizko vsebnostjo maščob tržijo kot orodje za izgubo teže, lahko resničnost teh izdelkov prispeva k povečanju telesne teže veliko bolj kot maščobni izdelek z manj rafiniranih ogljikovih hidratov.

Dejstvo je, da je maščoba ključna prehranska sestavina, medtem ko sladkor - kljub vseprisotni v živilih - ni.


 

 

 

Fotogalerija