Nenavadno

Tilapia: riba, katere se je boljše izogibati

Objavil: pokukajsi | 06.03.2020

Tilapia je ena najbolj prodajanih ribjih vrst na svetu. Ta riba je zelo ekonomična in enostavna za kuhanje in tako rekoč nima kosti.

 

 

Slaba stran: gre za gojeno ribo, ki lahko povzroči več zdravstvenih težav.

Tilapia je okusna riba, ki jo ceni večina potrošnikov. Lahko ga jeste svežega (celega) ali zamrznjenega.

Prednost te ribe je, da podpira vse načine kuhanja.

Dejansko je njegovo meso zelo odporno: bodisi v ponvi, v pečici ...

Toda težava s Tilapijo je povezana z njenim poreklom in načinom gojenja.

Izvira iz intenzivnega kmetovanja.

Kakšna je razlika med divjo tilapijo in gojeno tilapijo?

Vir: Facebook

 

 

Razlika med gojeno in divjo tilapijo je zelo preprosta: divje ribe večinoma jedo alge in vodne rastline, gojene pa se hranijo z zrnci soje in transgeno (gensko spremenjeno) koruzo.

Poleg tega je divja tilapija bogata z omega-3, zelo koristnim za zdravje srca in ožilja, z esencialnimi minerali (na primer selen, fosfor) in tudi z vitamini.

Je najpogosteje uporabljena vrsta na sploh.

Tu so razlogi, zakaj je gojena tilapija nevarna za vaše zdravje:

 

1. Lahko povzroči vnetje

Študije so pokazale, da lahko tilapija celo poslabša že obstoječe zdravstvene težave, kot so artritične bolezni, astma ali bolezni srca in ožilja.

Napaka, ki jo delajo mnogi, je, da mislijo, da je ta riba bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so znane po svojih vrlinah na zdravje srca in ožilja.

Poleg tega je skupina znanstvenikov z univerze Wake Forest odkrila, da ima tilapija veliko večji vnetni potencial kot hamburger.

 

2. Vsebuje iztrebke

Gojena tilapija se hrani s piščančjimi iztrebki. Gnusno! Celo odpadki rac in prašičev se uporabljajo kot hrana za ribe.

Zato ima ta riba nizko vsebnost hranil, kot so beljakovine, vitamini, maščobne kisline itd.

 


3. Vsebuje zelo veliko pesticidov in antibiotikov

Tako kot druge gojene ribe je tudi tilapija desetkrat bolj izpostavljena rakotvornim strupom kot divja tilapija.

V teh pogojih gojenja se uporablja velika količina pesticidov, zaradi česar je ta riba bolj izpostavljena boleznim.

Zato kmetje uporabljajo še več antibiotikov, da te ribe ohranjajo zdrave in jim pomagajo preživeti pesticide.

Pesticidie ki jih najdemo v vodnem okolju imenujemo morske uši.

Te snovi uničujejo vodno rastlinstvo in živalstvo.

 

4. Omega-3 je slab

Gojena tilapija vsebuje veliko manj hranilnih snovi kot divja tilapija.

Maščobne kisline omega-3, ki jih najdemo v gojenih ribah, niso tako koristne kot omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v divjih ribah. Poleg tega gojena tilapija vsebuje veliko manj beljakovin.

Dejansko so tilapije, ki jih vzgajajo v velikih ribnikih in jih hranijo s predelano hrano, bolj maščobne in imajo visoko koncentracijo omega-6. Kadar te omega-6 in omega-3 uživamo v presežnih količinah, lahko povzročijo vnetje.

 

5. Vsebuje visoko raven dioksina

Poleg tega gojena tilapija vsebuje enajstkrat večjo raven dioksina kot divja tilapija.

Po WHO so dioksini nevarna in obstojna organska onesnaževala v okolju.

Akumulirajo se v prehranski verigi, natančneje v trebušnih maščobah.

Imajo visoko stopnjo toksičnosti in so lahko celo povezane z razvojem bolezni, kot je rak.

Dioksini vstopijo v telo in lahko trajajo od 7 do 11 let pred izločanjem!

Zato je pomembno, da se ne izpostavljate tem snovem, ki so zelo škodljive za vaše zdravje, in se izogibajte uživanju gojene tilapije.

 

Fotogalerija