Uporabno

Kako si doma spečti pravo, slastno Italiansko ciabatto?

Objavil: pokukajsi | 22.08.2020

Poskrbite, da vaši družini in prijateljem pripeljete dobroto italijanske kuhinje, v obliki okusne ciabatte, domov.

 


 

Gre za pecivo, ki je priljubljeno tudi med fitnes trenerji.

Ciabatta vsebuje presenetljivo malo kalorij in veliko lukenj.

Lahko bi rekli, da pravilno narejeno pecivo te vrste vsebuje veliko manj ogljikovih hidratov kot kateri koli drug ˝kruh˝.

In vse to zahvaljujoč dolgotrajni fermentaciji, med katero se v pecivu oblikujejo koristne kisline.

 


 

Sestavine:

450 g navadne moke

2 g kvasa

400 ml vode

1 čajna žlička soli

 

Fotografija je simbolična

 

Postopek: 


V veliko skledo z visokimi robovi presejte 400 g moke, kjer boste mešali testo. Dodamo sol in premešamo.

Kvas vlijemo v toplo vodo (2 g kvasa na 400 ml vode). Nato jo počasi vlijemo v moko s kvasom, zmešamo, da nastane testo.

In zdaj glavna stvar: zmešano testo pokrijemo s krpo in pustimo, da fermentira pri sobni temperaturi vsaj 12 ur (največ 20).

Tako bo videti kot prava italijanska ciabatta. 

Preostalih 50 g moke posipajte na delovno površino, testo previdno položite tja, ga malo ovijete v moko in pokrijete s skledo.

Pustite tako stati še dodatni 2-3 ure.

Pečico segrejte na 250 stopinj skupaj s pekačem, v katerem boste pekli kruh.

Testo damo v vroč kalup s spodnjo stranjo navzgor, tako da je posuto z moko.

Dajte v pečico in na dno pečice postavite krožnik vroče vode.

Kruh 20 minut pečemo nad paro. Nato odstranite pekač in pecite še 15 minut.

 


 

Vredno je počakati, da vzhaja. Predvsem zato, ker veste, iz česa je narejena.

Drugič, imate priložnost okusiti pravo svežino in tretjič, najboljši okus.

Ciabatta je na primer postrežena z juhami ali golažem in se uporablja kot osnova za drugo italijansko nacionalno jed - brusketo.

Ta recept je primeren tudi za tiste, ki so ljubitelji belega kruha, a ga preganjajo misli o zdravem načinu življenja.

Fotogalerija