Dobra novica: Jajca lahko zamrznete
Objavil: pokukajsi | 12.09.2020
Zgodi se, da je v hladilniku preveč jajc, da se ne bi pokvarila, pa jih lahko tudi zamrznete.
Nenadoma je v hladilniku preveč jajc in bojite se, da se bodo, preden jih boste uspeli porabiti, pokvarila.
Na srečo je te beljakovine mogoče zamrzniti in jih kasneje spremeniti v okusne omlete, palačinke in druge jajčne jedi ali peciva.
Da pa bi bila odtajana tako uporabna kot sveža, morate pri zamrzovanju jajc upoštevati nekaj pravil, ki jih navaja Pure Wow.
Prvo se glasi: ne zamrzujte celih jajc v lupini.
Kajti lupina lahko v zamrzovalniku poči, saj tekočina pri zamrzovanju poveča prostornino.
Kako pa jih pripraviti za shranjevanje pri temperaturah pod lediščem?
Fotografija je simbolična
Zamrzovanje celih jajc
Pred zamrzovanjem jajca razbijte in jih v posodi stepite tako kot to storite, preden jih spremenite v omleto ali drugo jajčno jed.
Količino stepenih jajc, ki jih nameravate uporabiti naenkrat, prelijte v posodice, jih dobro zaprite in pospravite v zamrzovalnik.
Za pripravo jajčnih jedi ali peciv bodo primerna približno eno leto.
Zamrzovanje jajčnih beljakov
Včasih pri peki ali kuhi potrebujete samo rumenjake, beljaki pa ostanejo. Na srečo lahko tudi te varno pospravite v zamrzovalnik.
Lahko jih tako kot cela jajca shranite v posodice, še boljši način pa je zamrzovanje v kalupih za ledene kocke.
Te napolnite z rahlo stepenimi beljaki, jih položite v zamrzovalnik in počakajte, da zamrznejo, nato pa jih preložite v vrečke ali priročnejše posodice. Ko boste naslednjič pripravljali jedi iz beljakov, jih odtajate in po potrebi stepite v sneg.
Predhodno zamrznjeni beljaki se namreč lepo stepejo vanj.
Namig: ena kocka vsebuje približno toliko beljaka, kot eno jajce.
Zamrzovanje rumenjakov
Tudi rumenjake lahko samostojno zamrznete. Ločite jih od beljakov in jim dodajte malo soli ali sladkorja: polovico čajne žličke soli ali žličko in pol sladkorja na štiri rumenjake. Obe začimbi preprečujeta, da bi odtajani rumenjaki postali trdi.
Dodatek izberite glede na jedi, ki jih boste kasneje pripravili iz jajc.
Stepite rumenjake in jih prelijte v posodice, primerne za zamrzovanje.
Označite jih z datumom in na embalažo napišite, katera začimba jim je dodana ter jih pospravite in uporabite, kot sicer uporabljate sveže rumenjake.