7 zamenjav hrane za več beljakovin in hujšanje...
Objavil: Nina | 02.03.2023 | Vir: a
Če ste se odločili, da želite shujšati na zdrav, trajnosten način, ali ste pravkar začeli raziskovati,
kako to izgleda, ste zelo verjetno prebrali veliko člankov, ki razpravljajo o pomenu beljakovin,
ko gre za izgubo kilogramov. Medtem ko je zdrava dieta za hujšanje lahko za vsakogar drugačna,
odvisno od njegovih edinstvenih potreb, bo vnos več beljakovin skoraj vedno ključni dejavnik.
K sreči je to lažje, če se zavedate pomembnih zamenjav hrane za beljakovine.
Obstaja veliko načinov, kako lahko beljakovine pospešijo hujšanje.
Prvič, lahko pomaga zmanjšati vašo željo in prepreči prekomerne prigrizke ter zmanjša
občutek lakote na splošno, kar lahko privede do manjšega vnosa kalorij čez dan.
Dokazano je tudi, da diete z višjo vsebnostjo beljakovin izboljšajo presnovo in povečajo
skupno količino porabljenih kalorij. In ko boste izgubili želeno težo, vam lahko povečanje
vnosa beljakovin tudi pomaga vzdrževati izgubo teže.
Poglejte si kako zamenjati hrano za več beljakovin...
1. Kravje mleko za mandljevo mleko
1% kravje mleko = 8 gramov beljakovin na skodelico
Mandljevo mleko (nesladkano) = 1 gram beljakovin na skodelico
Ta zamenjava doda: 7 gramov beljakovin
Za tiste, ki lahko uživajo mlečne izdelke lahko
ta zamenjava hrane močno poveča vnos beljakovin.
"Dodajte kravje mleko vaši ovseni kaši namesto
mandljevega mleka," predlaga dr. Lisa Young, RDN,
avtorica knjige Končno polna, končno vitka in članica
medicinskega strokovnega odbora. "Mandljevo mleko
je dobra stava, če se odločite za rastlinsko mleko,
vendar vam bo kravje mleko dalo več beljakovin -
pa tudi kalcija in vitamina D."
Vsak dan poskrbite za boljše prehranjevalne odločitve,
tako da se prijavite na naše glasilo!
2. Skuta za kremni sir
Kremni sir: 3,6 g beljakovin na 4 žlice
Skuta: 6 gramov beljakovin na 4 žlice
Ta zamenjava doda: 2,4 grama beljakovin
"Namesto, da svojo pecivo namažete s kremnim sirom,
se odločite za skuto, bogato z beljakovinami," pravi Young.
"Skuta je dober vir beljakovin in vas bo nasitila.
Prav tako vsebuje malo maščob in vam bo prihranila kalorije."
Če vam zamisel o dajanju skute na pecivo ni preveč
všeč, ne skrbite! Ta vrsta sira lahko deluje tudi kot 1:1
nadomestek za kremni sir v vaših najljubših omakah.
3. Arašidovo maslo za običajno maslo
Maslo: 0,2 grama beljakovin na 2 žlici
Arašidovo maslo: 7,7 gramov beljakovin na 2 žlici
Ta zamenjava doda: 7,5 gramov beljakovin
Če ste ljubitelj jutranjega toasta, vendar ga običajno uživate
z navadnim maslom ali želejem, naši dietetiki predlagajo,
da ju nadomestite z arašidovim maslom.
"Arašidovo maslo vsebuje beljakovine, vlaknine in nenasičene maščobe,
zaradi katerih boste dlje časa zadovoljni," pravi Young.
Če se običajno odločite za navadno maslo na toastu, boste zaužili
višje ravni nasičenih maščob z zelo malo beljakovin, medtem
ko "žele vsebuje dodan sladkor, ki nima nobene hranilne
vrednosti," pravi Young. Zamenjava teh za arašidovo maslo
je odlična izbira za več beljakovin in hujšanje.
4. Kvinoja za riž
Riž: 3,5 grama beljakovin na skodelico
Kvinoja: 8,1 grama beljakovin na skodelico
Ta zamenjava doda: 4,6 gramov beljakovin
Riž je cenovno dostopno, prijetno in vsestransko žito,
vendar ne zagotavlja veliko beljakovin. Zaradi tega ga
poskusite zamenjati za polnozrnato kvinojo.
"Kvinoja je odlična zamenjava za običajni riž, ker ima višjo
vsebnost beljakovin kot beli riž," pravi Trista Best, MPH,
RD, LD, pri Balance One Supplements. "Kvinoja je rastlinski
vir popolnih beljakovin, kar pomeni, da vsebuje
vse esencialne aminokisline."
5. Pražena čičerika za krutone
Krutoni: 1,8 grama beljakovin na 0,5 skodelice
Čičerika: 7,3 grama beljakovin na 0,5 skodelice
Ta zamenjava doda: 5,5 gramov beljakovin
Če ste oseba, ki obožuje teksturo svojih solat, potem
najverjetneje na vrh dokaj pogosto vržete krutone.
Vendar Best predlaga, da poskusite čičeriko.
"Za tiste, ki uživajo v krutonih na solati za dodaten hrust,
zamenjajte te prelive z visoko vsebnostjo ogljikovih
hidratov za praženo čičeriko, bogato z beljakovinami," pravi Best.
"Ta zamenjava zagotavlja tudi odličen vir vlaknin,
ki jih krutonom običajno primanjkuje zaradi njihove
rafinirane in predelane narave."
6. Tofu za mandljevo mleko
Mandljevo mleko: 0,4 grama beljakovin na 100 gramov
Tofu: 6,4 grama beljakovin na 100 gramov
Ta zamenjava doda: 6 gramov beljakovin
Če še nikoli niste poskusili tofuja v smutiju, se bo morda
na prvi pogled zdelo nekoliko čudno. Toda zamenjava tofuja
namesto mandljevega mleka v smutijih ne zagotavlja le
dodane teksture, ampak tudi poveča količino beljakovin.
"Tofu je bogat vir rastlinskih beljakovin in lahko zagotovi
kremasto teksturo, ki lahko pomaga narediti vaš smoothie
gostejši in bolj zadovoljiv, brez dodajanja dodatnega
sladkorja ali kalorij," pravi Best.
7. Navadni grški jogurt za kislo smetano
Kisla smetana: 3 grame beljakovin na 100 gramov
Grški jogurt: 10,3 grama beljakovin na 100 gramov
Ta zamenjava doda: 7,3 grama beljakovin
Kisla smetana se pogosto uporablja kot kremasta osnova za
prelive, recepte za peko ali preliv za čili ali juho.
Toda ta hrana ima običajno več maščob in manj beljakovin.
Navadni grški jogurt je odlična zamenjava za več beljakovin,
ker ima zelo podobno teksturo in blag okus.
Ženska, žrtev nasilja v družini, se je poročila z reševalcem, ki ji je rešil življenje
Zdravniki so materi svetovali, naj splavi otroka brez nosu, a Bog je naredil nekaj čudovitega
VIDEO Če vaš jezik izgleda tako, ne pijte kave!
Zaročenec jo je napadel nekaj ur pred poroko, kar se je nadaljevalo tudi v zakonu