Zanimivo

Kako gojiti neskončne količine ingverja doma? Skrivnost razkrita!

Objavil: Nina | 13.10.2023 | Vir: Facebook

Kako gojiti ingver doma?

Izvira iz Azije, ingver je zelnata rastlina, bogata z vitamini in minerali. Njegov pikanten okus je idealen za popestritev okusa in aromatiziranje jedi. Ta trajna tropska rastlina, odporna na mraz, potrebuje toploto vsaj 10 °C. Zato je bolje, da to koreniko gojimo v loncu. Kljub temu ugotovite, kako uspešno gojiti ingver, da dobite obilno letino.
Ingver je rastlinska rastlina, a tudi začimba. Uporablja se za aromatiziranje jedi, zahvaljujoč okusu po popru ima ta korenika tudi zdravilne lastnosti. Če želite izkoristiti prednosti ingverja in pridobiti organski in obilen pridelek, je pomembno, da to azijsko rastlino uspešno gojite.


Kako uspešno gojiti ingver in pridobiti obilno letino?

Za gojenje ingverja boste potrebovali korenike in ne semen, saj jih ingver ne proizvaja. Korenika je podzemno steblo, ki ima korenine in zračna stebla. Za ekološki pridelek je pomembno izbrati ekološke korenike, ki jih najdete v trgovinah z zdravo prehrano. Te niso bile obdelane in zato zlahka kalijo. Te korenine, namenjene sajenju, morajo biti tudi močne in ne smejo uvele ali zakrnele. Izberite tudi korenike, ki vsebujejo več izrastkov. Tako bo vaša letina izdatnejša.

Za gojenje ingverja v loncu je pomembno, da izberete veliko posodo, ki je tudi globoka, da spodbudite razvoj korenin. Lahko se odločite za na primer sadilnik, ki sprejme do 3 korenike ingverja na posodo. Da bi spodbudili drenažo in preprečili gnitje korenin, na dno lonca položite glinene kroglice. Nato napolnite 3/4 lonca z mešanico 2/3 zemlje za lončnice in 1/3 rečnega peska, nato rahlo potlačite. Korenik posadite ravno, ne da bi ga v celoti potisnili v zemljo. Del korenike mora ostati viden. Nato zalijemo in pazimo, da v krožniku ne ostane stoječa voda.


Po sajenju ingverja hranite lonec v sončnem, toplem prostoru in se izogibajte neposredni sončni svetlobi. Upoštevajte, da je ingver tropska rastlina, ki ceni toploto okoli 25 °C in stalno vlažnost. Če vaš ingver še nima korenin, je priporočljivo zmerno zalivanje, saj lahko že najmanjše prekomerno zalivanje povzroči gnitje rastline. Počakajte, da se pojavijo prvi listi in se stebla dvignejo, da boste tla bolj redno zalivali. Pravzaprav ne sme ostati suh. Vendar se izogibajte zastajanju vode v krožniku ali rastlinskem loncu.

Ingver, gojen v zaprtih prostorih, je lahko izpostavljen napadu žuželk. Da bi se temu izognili, je priporočljivo, da rastlino čim pogosteje prezračite, če ni hladno. Če želite to narediti, pustite lonec nekaj ur na vrtu ali terasi, zlasti poleti, ko ni hladno. V primeru napada mokastih hroščev namočite vato v alkohol in z njo potegnite po listju.


Kdaj nabirati ingver?

Ingver lahko pobirate 9 do 10 mesecev po sajenju. Če opazite, da se zeleni deli rastline začenjajo sušiti, lahko korenike, namenjene uživanju, izkopljete. Če želite pridobiti ingver z bolj limoninim okusom, razmislite o nabiranju le 6 mesecev po sajenju. Pobrane korenike lahko tudi razdrobite, da jih posadite in pridobite novo letino. Vendar se prepričajte, da vsak delček korenike vsebuje vsaj en brst.

Kljub temu boste ob spoštovanju potreb in zahtev ingverja uspešno gojili to začimbno rastlino in dobili obilen pridelek, tudi če nimate zelenega palca.