Recepti

Pet trikov, s katerimi boste vsakič naredili najboljši in najbolj kremast pire krompir

Objavil: Nina | 20.11.2023 | Vir: Facebook

  

Pet trikov, s katerimi boste vsakič naredili najboljši in najbolj kremast pire krompir


PIRE KROMPIR je ena najbolj priljubljenih prilog v tej regiji. Jemo ga k vsemu - k sarmam, polnjenim paprikam, polpetom, mesnim kroglicam, enolončnicam - in preprosto vedno nam paše. Najraje ga jemo s temi, pa tudi s številnimi drugimi zimskimi jedmi, zato je zdaj idealen čas, da se spomnite nekaj trikov, s katerimi bo pire vsakič izpadel kot nalašč. Če tudi vi obožujete to prilogo in jo pogosto pripravljate, je tukaj nekaj nasvetov, kako vsakič pripraviti najboljši in najbolj kremast krompirjev pire.


Bodite pozorni na vrsto krompirja
Za pire krompir je najboljši "flourish" krompir z visoko vsebnostjo škroba, saj se takšen krompir med kuhanjem še posebej dobro razgradi na drobljive koščke, ki kasneje pomagajo pireju dobiti tisto puhasto konsistenco.

Ne narežite ga na majhne koščke
Če krompir pred kuhanjem narežete na majhne koščke, lahko vpije preveč vode in tako izgubi okus. Večje krompirje je najbolje prerezati na pol ali na četrtine in jih še malo kuhati. In če krompir po kuhanju olupimo, bo pire še bolj okusen.

Začnite s hladno vodo
Če krompir daste v vrelo vodo, se ne bo enakomerno kuhal, zato lahko razpade in bo zunaj mehak, znotraj pa bo še vedno trd. Zato ga damo v lonec s hladno vodo in na zmernem ognju segrevamo, da se enakomerno kuha.


V nobenem primeru ga ne mešajte
Marsikdo bo domneval, da je najhitrejši način za pripravo pireja tako, da kuhan krompir preprosto daš v mešalnik – napačno. Če namreč živilo, ki je zelo škrobnato, kot je na primer krompir, preveč predelamo, se molekule škroba uničijo in ostane lepljiva pasta. Zato pozabite na blender in uporabite moč svojih rok, da dobite najbolj kremast pire.

Ne uporabljajte hladnega mleka
Pireju nikoli ne dodajajte hladnega mleka – mleko naj bo vsaj sobne temperature ali ogreto, preden ga dodate h krompirju. Tako krompir lažje vpije mleko in s tem bolj kremast pire. Če zmes prehitro ohladimo od hladnega mleka, lahko postane zelo lepljiva. Zdaj, pa lahko končno pripravite najbolj popoln pire krompir.