Zanimivo

Paradižnikov sok lahko uniči salmonelo, bakterijo, ki ´terorizira` naše črevesje

Objavil: Nina | 03.02.2024 | Vir: Facebook

  

Paradižnikov sok lahko uniči salmonelo, bakterijo, ki ´terorizira` naše črevesje


Nova študija je pokazala, da lahko paradižnik pomaga pri boju proti bakterijskim okužbam v črevesju. Paradižnik je med najpogosteje uživano zelenjavo na celem svetu, poln je antioksidantov, vitaminov in drugih spojin – znanstveniki z Univerze Cornell v ZDA pa so v nizu poskusov prepoznali dve spojini iz paradižnika in njuni močni lastnosti pri uničevanju bakterij. Raziskovalno skupino, ki jo je vodil Cornellov mikrobiolog Jeongmin Song, je zanimala salmonela, rod bakterij, ki napadejo črevesje in pogosto povzročajo veliko nelagodje in prebavne težave. Ekipa se je osredotočila predvsem na eno vrsto salmonele – salmonella enterica typhi, ki živi le pri ljudeh in povzroča tifus, ko iz črevesja vstopi v krvni obtok in se razširi po telesu. Kot pri drugih patogenih organizmih, ki se prenašajo s hrano, lahko pravilno ravnanje s hrano in shranjevanje skupaj z dostopom do antibiotikov pomaga ljudem preprečiti kontaminacijo hrane s salmonelo.


Vendar pa tifus ostaja velik javnozdravstveni problem v mnogih delih sveta, kjer ljudje nimajo dostopa do čiste vode, živijo v slabih sanitarnih pogojih ali nimajo dostopa do cepiv proti tifusu. Prenaša se s človeka na človeka z okuženo hrano in vodo, najbolj ogroženi pa so otroci. Leta 2016 je prvi svetovni izbruh na zdravila odpornega tifusa prizadel Pakistan in osem let pozneje se strokovnjaki za nalezljive bolezni še vedno bojijo, da bi lahko sprožil regionalne ali globalne epidemije, če ga ne bi nadzorovali. Študija iz leta 2023, izvedena v 64 državah, je pokazala, da skoraj polovica otrok, mlajših od dveh let, ne uživa sadja ali zelenjave. "Naš glavni cilj v tej študiji je bil ugotoviti, ali lahko paradižnik in paradižnikov sok ubijejo črevesne patogene, vključno s salmonelo enterico tiphi in če je tako, kakšne lastnosti imajo, zaradi katerih to počnejo," pojasnjuje Song.


Laboratorijske kulture salmonele enterica tiphi, izpostavljene svežemu paradižnikovemu soku, so bile uničene v 24 urah, vendar ne zaradi kislosti soka. Raziskovalci so skenirali genom paradižnika (solanum licopersicum) za gene, ki kodirajo majhne beljakovine, peptide, ki lahko delujejo kot protimikrobna sredstva. Od štirih začetnih kandidatov je skupina identificirala dva protimikrobna peptida, ki sta zavirala (upočasnila ali ustavila) rast salmonele in celo uničila sev, odporen na ciprofloksacin, primarni antibiotik, ki se uporablja za zdravljenje tifusne vročice. Upoštevajoč, da gre le za poskuse s celicami, rezultati študije niso razlog za pitje pol litra paradižnikovega soka, vendar študija poudarja javnozdravstvena sporočila, ki ljudi spodbujajo k uživanju paradižnika kot del uravnotežene prehrane, ki vključuje veliko drugega sadja in zelenjave, zelenjave - pod pogojem, da je pripravljena z dobrimi higienskimi metodami, ki lahko pomagajo pri obrambi pred boleznimi in zastrupitvami s hrano.