Zanimivo

TA RIBA DELUJE KOT ZDRAVILO ZA HOLESTEROL, zmanjšuje pa tudi tveganje za infarkt: Je na vašem jedilniku?

Objavil: Nina | 09.02.2024 | Vir: Facebook

 

 

TA RIBA DELUJE KOT ZDRAVILO ZA HOLESTEROL, zmanjšuje pa tudi tveganje za infarkt: Je na vašem jedilniku?


Čeprav so pogosto pakirane v pločevinkah, to ne pomeni, da je njihova vrednost manjša – večinoma jih pakirajo takoj po ulovu, zato še vedno nosijo vse dragocene sestavine. Poleg popolnega okusa so sardele tudi zelo koristne za vaše zdravje. So polne beljakovin in bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki uravnavajo holesterol v krvi in delujejo protivnetno ter so nujne za zdravje srčno-žilnega, živčnega in imunskega sistema. Tako kot vitamini skupine B, ki jih v sardinah prav tako najdemo v velikih količinah, predvsem vitamin B12. Pomembno je vedeti, da so sardele odličen vir vitamina D in kalcija, poleg tega pa vsebujejo precejšnje količine fosforja – vseh gradnikov za močne kosti in zobe. Bogate so tudi z železom ter vsebujejo selen, magnezij in jod. Sardine vsebujejo dve ključni hranili, ki bosta ohranjali vaše kosti močne v starosti. Ker so kosti te ribe majhne, ostanejo v njej, kar je dobra novica za vaše kosti.


»Sardine, zaužite s kostmi, so odličen vir kalcija, ki je zelo pomemben za zdravje kosti,« pravi Anja Rozen, nutricionistka iz New Yorka. Ena pločevinka sardel vsebuje približno 27 odstotkov potrebnega dnevnega odmerka kalcija, kar je več kot skodelica mleka. A poleg kalcija obstaja še en dodatek za zdravje kosti – so odličen vir vitamina D, ki ga telo potrebuje za absorpcijo kalcija. Če vašemu telesu primanjkuje tega vitamina, kalcij ne bo mogel opravljati svoje naloge zaščite, kot bi moral. Mastne ribe, kot sta losos ali sardine, so torej odličen naravni vir vitamina D. Sardine so odličen način za pridobivanje omega 3 maščobnih kislin, saj vsaka pločevinka vsebuje približno 1 gram teh srčnih maščob.


Prehrana, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, ponuja številne prednosti, ena od njih je znižana raven holesterola, zmanjšano vnetje in zmanjšano tveganje za razvoj bolezni srca, pravi dr. Betani Kit. V raziskavi, izvedeni pred 10 leti, so strokovnjaki analizirali podatke približno 200.000 ljudi, ki so imeli srčne bolezni ali so bili popolnoma zdravi in ugotovili, da lahko uživanje 175 g mastnih rib na teden močno zmanjša tveganje za nastanek srčnih bolezni pri zdravih ljudeh. Poleg kalcija, vitamina D, maščobnih kislin in beljakovin so sardele odličen vir vitamina B12. Ena pločevinka sardel vsebuje približno 343 odstotkov potrebnega dnevnega odmerka. Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči utrujenost, težko dihanje in nizko raven energije. Čeprav vam vitamin iz sardel ne bo takoj dal energije kot kofein, vam bo, če jih vključite v svojo prehrano, pomagal, da boste večino časa polni energije.