Zanimivo

Kaj vaša najljubša hrana pove o vas. Dejstva psihologije hrane...

Objavil: Nina | 16.04.2024 | Vir: Facebook

Besedna zveza "si to, kar ješ" sega vse do leta 1826, ko je francoski pisatelj Anthelme Brillat-Savarin zapisal: "Povej mi, kaj ješ, in povedal ti bom, kaj si." To je citat, ki se pogosto ponavlja brez premisleka, morda starš svojim otrokom reče, da bodo postali oranžni, če bodo pojedli preveč korenja. Toda fraza "si to, kar ješ" ima veliko več pomena, kot se večina ljudi zaveda.


Od pice do krompirja, vse ima posledice, ne glede na to, ali je povezano z vašim tipom osebnosti ali vašim finančnim stanjem. Nadaljujte z branjem, medtem ko se poglabljamo v psihološki in družbeni pomen vaše najljubše hrane in ob tem ponujamo veliko odličnih dejstev o prehranski psihologiji. Ta članek ne bi bil mogoč brez pomoči naših prijateljev iz Health Wella.

Zdaj pa začnimo z razčlenitvijo štirih glavnih profilov okusov ali okusov: sladko, kislo, slano in grenko.

Številka 1: Če ste sladkosnedi.

Študija v Journal of Personality and Social Psychology je pokazala, da so ljudje, ki so imeli radi sladkarije in drugo sladko hrano, verjetno bolj prijetni, prijazni in sočutni od tistih, ki so imeli raje druge okuse, kot sta grenko in pekoče. Torej, če ste to vi, čestitamo! V teoriji to pomeni, da ste zelo prijetna oseba. Ne jemljite tega za samoumevno; še vedno je bolje poskušati biti prijazna oseba, kot pa samo jesti več čokolade.


Številka 2: Če si malo slan.

Ena stvar, ki jo je vredno omeniti, ko nadaljujemo s tem člankom, je, da ljudje občutimo okus že pred rojstvom. Raziskave so namigovale na idejo, da lahko dojenček celo v maternici občuti okuse skozi amnijsko tekočino, odvisno od hrane, ki jo zaužije njegova mati. Tudi materino mleko ima okus, na katerega spet vplivajo prehranjevalne navade matere. Seveda ljudi privlačijo znani okusi in zgodnja izpostavljenost različnim okusom, zlasti v otroštvu, je lahko dejavnik naših preferenc. Preference se lahko skozi življenje spreminjajo, kar je lahko povezano s tem, kako se posameznikova osebnost, razred, status in splošni interesi spreminjajo, ko se staramo.

Številka 3: Kisli okus v ustih.

Premikanje k ljubiteljem kislega! Študije kažejo, da so tisti, ki hrepenijo po kisli, ostri hrani ali citrusom podobni hrani, pogosto zaskrbljeni in pod stresom. Kisla hrana običajno izvira iz citrusov, kot so limona, limeta in ingver (z umetno ali naravno aromo) in to so stvari, ki našemu telesu pomagajo pri boju proti bolezni, ko smo izčrpani. Ljubezen do kisle hrane je torej pogosto začasna rešitev in je prvinski nagon, znak, da se vaše telo želi boriti proti nečemu.


Številka 4: Grenko je boljše.

Tisti, ki imajo radi grenko hrano, na primer kavo, temno čokolado in morda celo rdeče vino, so menda v vrhu pri izražanju mnenj. Dve študiji iz leta 2015, objavljeni v reviji Appetite, sta prav tako pozitivno povezali to grenko preferenco z antisocialnim in narcističnim vedenjem. Žal mi je, da sem nosilec slabih novic. Dobra novica pa je, da če lahko prenesete močno grenkobo, je večja verjetnost, da boste poskusili nova živila in okuse. Ti si pustolovska duša.

Številka 5: Vroč si kot hudič!

V redu, torej to ni eden od glavnih okusov – to bi bil umami – toda če ste ljubitelj toplote v svojih prehranjevalnih navadah, bo to morda povedalo več o vas kot karkoli drugega. Tisti, ki imajo raje pekočo in začinjeno hrano, so ponavadi ljubitelji avantur. Podobno kot tisti grenki, vendar so se nekoliko zvišali. Študija Inštituta živilskih tehnologov iz leta 2013 je naklonjenost začimbam povezala s pripravljenostjo tvegati in ugotovila, da so "ljudje, ki iščejo občutke" uživali v dodajanju dodatnih začimb svoji hrani. Medtem ko so tisti, ki so iskali "nizke občutke", raje živeli varnejši življenjski slog brez tveganja. Pošteno do obeh strani!