Zanimivo

Zdravnica je premagala raka stopnje IV. Pravi, kaj je jedla skoraj vsak dan

Objavil: Nina | 16.05.2024 | Vir: Facebook

Strokovnjaki z vsega sveta že leta ponavljajo, kako pomembna je naša prehrana pri preprečevanju raka. Dr. Odile Fernandez, ki se je borila z rakom jajčnikov, to zelo dobro ve. Danes je zdravnica tudi avtorica številnih knjig o zdravju. Tukaj so trije izdelki, za katere meni, da imajo močan učinek proti raku.



Dr. Odile Fernandez ni le družinska zdravnica, temveč tudi onkološka bolnica z diagnozo napredovalega raka jajčnikov - ko je izvedela za to, je bil rak v četrti fazi razvoja. Nato se je odločila raziskati odnos med rakom in prehrano, čustvi in našim življenjskim slogom.


Po zbiranju številnih podatkov iz znanstvenih raziskav je naredila tudi številne spremembe v svojem trenutnem prehranskem modelu in po zmagi v boju proti raku se je odločila, da bo delila svoje izkušnje, kar je privedlo do izdaje knjige z recepti proti raku. Zdravnica jih veliko deli tudi na internetu. "Rak je bolezen, ki jo je mogoče preprečiti s spreminjanjem naše hrane in življenjskega sloga," poudarja dr. Fernandez.


Zdravnica posebno pozornost namenja več izdelkom z močnimi lastnostmi proti raku. Poudarja, da je poskušala jesti tri izdelke čim pogosteje.

Eden od njih je čebula.

Poleg dragocenih vitaminov in mineralov vsebuje tudi enega najmočnejših bioflavonoidov - kvercetin. To je močna spojina, ki jo nekateri znanstveniki povezujejo z zaviranjem rakavih celic pri raku trebušne slinavke, dojke, prostate, jeter ali jajčnikov. Ena študija je dokazala, da uživanje približno sedem čebul na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj kolorektalnega raka do 50 odstotkov.

Dr. Fernandez poudarja, da je rdeča čebula še posebej dragocena pri preprečevanju raka zaradi antocianov, ki povečujejo delovanje kvercetina.


 

Druga zelenjava, ki jo priporoča zdravnica, je brokoli.

Vsebuje ne samo kvercetin, temveč tudi sulforafan in glukozinolate, ki imajo močan učinek proti raku. Dokazano je, da te spojine spodbujajo naš imunski sistem za boj proti rakavim celicam.

Dr. Fernandez priporoča tudi, da shrambo založite s česnom, ki je bogat s kvercetinom, pa tudi z allinom. Pokazalo se je, da lahko redno uživanje česna (1-2 stroka na dan) zaščiti pred rakom debelega črevesa. Vendar ne pozabite zdrobiti ali sesekljati česna, preden ga zaužijete in ga odložite približno 10 minut. Nato se allin pretvori v alicin, snov z močnimi lastnostmi proti raku.